wat is de waarde van mijn domeinnaam?

08-08-2019

Zie je domeinnaam als een stuk land. Een kavel waarop je je winkel kunt bouwen. Zonder iets gebouwd te hebben is je land al wat waard. Hieronder lees je welke factoren bepalen of je een 'A-, B- of C-locatie' in handen hebt - om even in vastgoedtermen te blijven. 

Een domeinnaam met een website of webshop heeft bezoekers. En omzet. Dit zijn aantoonbare statistieken waardoor je je domeinnaam en website als een geheel verkopen. Maar als er nog geen website is, kan je domeinnaam ook een waarde hebben.

Er zijn online tools beschikbaar voor de berekening van de waarde van een domeinnaam, maar die berekeningen zijn niet altijd even betrouwbaar. Daarom zetten we de belangrijkste factoren hieronder op een rijtje, zodat je zelf de domeinwaarde kunt bepalen.

3 belangrijkste factoren voor waardebepaling

lengte en typefouten

Een korte domeinnaam is meer waard. Ze zijn goed te onthouden en er worden minder snel typefouten gemaakt. Een .nl domeinnaam kun je bestellen met 2 karakters. De kortste variant is daardoor erg gewild, wat de prijs opdrijft.

In het geval van een .com zijn er zelfs domeinnamen met 1 karakter. 

keywords

Als je domeinnaam bestaat uit keywords waar men veel op zoekt in de zoekmachine, dan kan dit extra waarde geven aan je domeinnaam. Ook verhoogt dit de kans op 'type-in' traffic. Een domeinnnaam die elke maand 500 bezoekers trekt, omdat deze bezoekers de domeinnaam rechtstreeks intypen in de browser, kan daardoor een waarde vertegenwoordigen. Een algemeen bekend  woord zal dit voordeel sneller hebben dan een spiffy merknaam.

internationale of lokale bruikbaarheid van de domeinnaam

Wereldwijd wordt .com gebruikt. Dit is dan ook de meest waardevolle TLD (Top Level Domain) die er is. De duurste domeinnamen ter wereld zijn dan ook  .com domeinen. Een relevant keyword in combinatie met de juiste TLD kan zeer waardevol zijn. Of misschien heb je een domeinnaam die goed gebruikt kan worden in een reclamecampagne.

Een Nederlands woord met een .nl extensie is over het algemeen sterker en meer waard dan hetzelfde Nederlandse woord eindigend op .com. Niet alleen is de .nl domeinnaam sterker voor je indexering in Google, maar de Nederlandse bedrijven en internetters prefereren een .nl domeinnaam. Een Engels keyword in combinatie met een .com extensie kan internationaal veel opleveren.

vraag en aanbod

Het ouderwetse spel van vraag en aanbod. Hoe uniek is een domeinnaam? Hoe 'hot' is het keyword in de domeinnaam? Is er iemand die een bepaalde merknaam in gedachte heeft? Is de naam geschikt voor een reclamecampagne? En niet geheel onbelangrijk, wat is het budget van de kopende partij? Een match maken hangt van veel elementen af.

Aan de hand van bovenstaande factoren kun je voor jezelf een inschatting maken van de waarde van een domeinnaam. Door voor jezelf een minimaal bedrag in gedachten te hebben, kun je onderhandelen met een potentiële koper. Of schakel onze makelaars in voor de onderhandeling.

een domeinnaam als investering

Een populaire domeinnaam in combinatie met de juiste extensie is serious business. Naast de bekende .com en .nl extensies, zijn er ook exotische extensies als .hotel, .amsterdam en .shop waarmee je interessante en unieke combinaties kunt maken.

een unieke domeinnaam claimen?

Wie de markt in de gaten houdt, kan soms hele sterke domeinnamen claimen voor nieuwe producten of diensten. Is je naam al bezet? Dan kunnen wij voor je bemiddelen bij de aankoop.

domeinnaam verlengen als investering 

Doe je niets meer met je domeinnaam? En biedt deze domeinnaam perspectief? Behandel deze dan als een investering, verleng de domeinnaam en kijk of de waarde nog verder gaat stijgen. Wie weet komt er op een dag de juiste koper voorbij, waardoor je een mooi rendement maakt.

domeinnaam verkopen

Nu je de waarde van je domeinnaam kunt bepalen, wil je dat kenbaar maken. Onze domeinmakelaars kunnen je hierin adviseren en begeleiden. Wil je je domeinnaam opzeggen? Dat kan natuurlijk ook, maar houd rekening met de risico's!

meer weten?

Wil je meer weten over het aankopen, verkopen of de waardebepaling van je domeinnaam of je portfolio? Neem dan contact met ons op! 

Terug naar het overzicht

Case studies


laat contact met je opnemen

Support
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

geef hieronder je interesse
Wij zijn Savvii
Lees meer